Cum să-ți securizezi poșta electronică și conturile de pe rețelele de socializare, ce sisteme și aplicații de comunicare să folosești pentru o mai mare siguranță a informațiilor transmise, cum să evaluezi nivelul de risc pentru securitatea digitală a organizației sau cea personală – sunt doar câteva din subiectele și informațiile ce trebuie actualizate permanent în această eră digitală.

 

La mijlocul lunii august, Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a organizat o sesiune de instruire online pentru circa 30 de reprezentanți ai societății civile și apărători ai drepturilor omului. Cu ajutorul unui expert internațional, participanții la instruire au obținut instrumente și sfaturi esențiale privind securitatea digitală și păstrarea în siguranță a datelor cu caracter personal. Împreună, ei au analizat matricea riscurilor pentru a înțelege care e probabilitatea ca organizația sau cineva din echipă să se confrunte cu atacuri de hacking asupra site-ului sau paginilor de pe rețele de socializare, dar și care ar fi efectele unor asemenea situații.

 

Sesiunea de instruire face parte din programul de capacitare destinat apărătorilor drepturilor omului și reprezentanților mediului asociativ, în cadrul proiectului „Scut pentru apărătorii drepturilor omului – Sprijin apărătorilor drepturilor omului în Republica Moldova”, implementat de CRJM în parteneriat cu Asociația EcoContact și Comisia Internațională a Juriștilor – Instituții Europene, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

 

Pentru a face trainingul mai interactiv, expertul internațional le-a propus participanților câteva sondaje scurte online, prin care ei și-au exprimat părerile despre necesitatea de a efectua un audit al securității digitale în ONG și categoriile obiectelor ce trebuie protejate, de exemplu, servere, corespondența de serviciu, documentele electronice ș.a. Lecția principală cu care au plecat participanții de la training se referă la faptul că este important de a limita numărul locurilor unde este stocată informația ce necesită protecție digitală, pentru ca și resursele organizației să poată fi folosite eficient în cazul unui atac cibernetic.

 

În următoarele luni, reprezentanții societății civile și apărătorii drepturilor omului vor putea beneficia de asistență individuală privind securitatea digitală, în cadrul aceluiași proiect. CRJM va facilita mai multe sesiuni în formatul 1-la-1 dintre expertul internațional și organizația sau persoana care solicită suport și ghidare pentru a evita probleme de genul atacurilor cibernetice sau pierderilor de date. Prin acest program se urmărește ca societatea civilă să fie mai bine pregătită în fața amenințărilor la securitatea digitală și a provocărilor ce pot influența negativ activitatea, comunicarea și colaborarea dintre ONG-uri.

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Telegram
NOUTĂȚI RECOMANDATE