Reprezentanții mai multor organizații ale societății civile s-au reunit în cadrul unui eveniment organizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) cu scopul de a analiza Raportul privind evaluarea națională riscurilor în domeniul spălării banilor și finanțării terorismului.

 

În cadrul evenimentului au fost discutate, în mod prioritar, riscurile ce vizează organizațiile necomerciale și cum poate fi implementată recomandarea Nr. 8 a Grupului de Acțiune Financiară Internațională (FATF) din cadrul Consiliului Europei. Aceasta prevede caracterul obligatoriu al consultării societății civile în evaluarea națională a riscurilor.

 

„Pentru organizațiile societății civile de bună credință este important să fie implicate și consultate în procesele ce vizează evaluarea riscurilor legate de spălarea banilor și finanțarea terorismului. Din aceste considerente, CRJM monitorizează atât modul în care sunt evaluate riscurile legate de societățile necomerciale, precum și inițiativele legislative în acest domeniu”, a declarat Oxana Brighidin, consilieră juridică în cadrul CRJM.

 

Riscurile ce vizează organizațiile societății civile în domeniul spălării banilor și finanțării terorismului au fost prezentate de șefa Serviciului Cooperare Națională și Internațională din cadrul Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Valeria Secaș. Aceasta a venit cu mai multe recomandări, printre care și promovarea culturii de securitate și sporirea implicării sectorului organizațiilor necomerciale în politicile de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului.

 

„Lucrul cu numerar în organizațiile necomerciale prezintă cele mai mari riscuri și poate deschide calea spre spălarea banilor. Acest fenomen se poate manifesta prin lipsa unei evidențe contabile corespunzătoare, contabilizarea vagă a donațiilor și cheltuielilor”, a declarat Galina Bostan, președinta Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției

 

Cooperarea între organizațiile societății civile și autoritățile publice în vederea evaluării naționale a riscurilor din domeniul spălării banilor și finanțării terorismului este esențială pentru a înțelege riscurile cu care se confruntă organizațiile necomerciale și pentru a identifica cele mai eficiente soluții de atenuare a acestora. Evenimentul a avut drept obiectiv consolidarea acestei cooperări.

 

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul proiectului „Scut pentru apărătorii drepturilor omului – Sprijin apărătorilor drepturilor omului în Republica Moldova”, implementat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova. Conținutul prezentat este responsabilitatea exclusivă a CRJM și nu reflectă neapărat viziunea Uniunii Europene.

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Telegram
NOUTĂȚI RECOMANDATE