Cum a arătat mediul în care au activat organizațiile societății civile (OSC-urile) și Apărătorii Drepturilor Omului (ADO) din Republica Moldova? Cu ce tipuri de atacuri s-au confruntat anul trecut? Răspunsurile la aceste întrebări se regăsesc în publicația „Radiografia atacurilor asupra organizațiilor societății civile și apărătorilor drepturilor omului din Republica Moldovaˮ, elaborată de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM). Scopul radiografiei este de a documenta informațiile și evenimentele prin care se deteriorează mediul de activitate al OSC-urilor și al ADO.

 

Eforturile de monitorizare și documentare a atacurilor au fost necesare în contextul în care numeroase OSC-uri independente devin ținta acțiunilor de discreditare și denigrare, în special după ce acestea au susținut procesele de reformă. În această publicație, echipa CRJM a prezentat, în ordine cronologică, atacurile împotriva organizațiilor din sectorul neguvernamental, împotriva organizațiilor media și împotriva ADO.

 

Prin atacuri, autorii radiografiei au în vedere declarațiile și acțiunile politicienilor, publicarea articolelor în anumite mass-media cu o reputație îndoielnică sau intervențiile publice, inclusiv în mediul online, care prezintă sectorul non-profit drept organizații ce promovează interesele țărilor străine, care slujesc intereselor partidelor politice sau irosesc milioane pentru reforme inutile. În categoria atacurilor contra ADO se înscriu și ironizările pe seama activității lor, exprimate adesea pe rețelele de socializare, dar și defăimarea imaginii sau încercările de a-i intimida cu scopul de a-i face să renunțe la poziția civică și la determinarea pentru promovarea drepturilor fundamentale ale omului.

 

Echipa CRJM realizează astfel de radiografii a atacurilor asupra OSC-urilor și ADO din anul 2016, iar ediția actuală a fost elaborată în cadrul proiectului „Scut pentru apărătorii drepturilor omului – Sprijin apărătorilor drepturilor omului în Republica Moldova”, implementat de CRJM în parteneriat cu Asociația EcoContact și Comisia Internațională a Juriștilor, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

 

O altă resursă informațională utilă pentru OSC-uri și ADO, creată în cadrul aceluiași proiect, este infograficul despre Raportorul Special al ONU pentru apărătorii drepturilor omului. În acest material este explicat cum poate fi sesizat raportorul special, ce trebuie să includă o sesizare către acesta, cum are loc procesul de evaluare a sesizării, dar și ce poate face raportorul special. Ambele resurse, elaborate și puse la dispoziție în format online, au rolul de a ajuta OSC-urile și cetățenii în general să înțeleagă natura fenomenului de denigrare a celor activi din punct de vedere civic și social, dar și să cunoască mai bine mecanismele de raportare a încălcărilor drepturilor omului, disponibile la nivelul structurilor ONU.

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Telegram
NOUTĂȚI RECOMANDATE