Peste 180 de judecători, procurori, avocați și ofițeri de urmărire penală din toată țara au participat la cea de-a doua rundă de instruiri dedicate modificărilor recente aduse Codului de procedură penală. Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) alături de Institutul Național al Justiției (INJ), cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova, a organizat nouă seminare pe parcursul lunii iunie, oferind profesioniștilor o platformă comună pentru a discuta și a înțelege principalele novații.

 

Împreună cu formatorii, participanții la seminare au analizat măsurile menite să eficientizeze urmărirea penală și au abordat modalitățile propuse pentru a eficientiza judecarea cauzei. Principalele subiecte discutate în cadrul instruirilor s-au referit la competența Centrului Național Anticorupție și a procuraturilor specializate, accesul părții vătămate la materialele urmăririi penale și înregistrarea audio-video a acțiunilor de urmărire penală.

 

Au fost explicate și alte aspecte esențiale ale noilor reglementări, și anume: ședința de judecată preliminară, nulitățile, audierea prin videoconferință. Profesioniștii din justiție au mai luat cunoștință cu novațiile privind reluarea judecării cauzei, simplificarea procedurii în apel, dar și acordul de recunoaștere a vinovăției.

 

Modificările recente din Codul de procedură penală au fost inițiate și coordonate de Ministerul Justiției al Republicii Moldova, implicând un grup de lucru format din judecători, procurori, avocați, funcționari publici și experți din societatea civilă. Aceste schimbări legislative au fost motivate de necesitatea de a crea un sistem de justiție mai eficient și mai accesibil pentru toți participanții la procesul penal, asigurând totodată respectarea drepturilor omului.

 

Participanții celei de-a doua runde de instruiri au apreciat atât conținutul prezentat de către formatori, cât și posibilitatea de a face schimb de experiență și a discuta exemple concrete din activitatea colegilor. Formatul mixt al seminarelor s-a dovedit a fi foarte util, ceea ce le-a permis judecătorilor, procurorilor, avocaților și ofițerilor de urmărire penală să interacționeze și să înțeleagă mai bine specificul profesiilor și modalitățile de a coopera la exercitarea atribuțiilor.

 

Profesioniștii din justiție pot consulta infograficul elaborat de CRJM, ce cuprinde o analiză succintă a motivelor examinării îndelungate a cauzelor penale, o trecere în revistă a principalelor modificări aduse Codului de procedură penală în anul 2023 și câteva modalități prin care poate fi îmbunătățită procedura penală.

 

Seria de instruiri a fost organizată în cadrul proiectului „Dezvoltarea unui sistem de justiție penală mai transparent și mai responsabil, capabil să protejeze eficient drepturile omului”, implementat de CRJM cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova. Viziunile și opiniile exprimate în cadrul evenimentului nu coincid neapărat cu cele ale Fundației Soros Moldova.

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Telegram
NOUTĂȚI RECOMANDATE