Anul 2022 a fost unul plin de schimbări importante în justiția din Republica Moldova. Centrul de Resurse Juridice din Moldova a contribuit la crearea și implementarea unora dintre aceste reforme, rămânând ghidat de cele patru obiective strategice: statul de drept, integritatea și lupta anticorupție, realizarea efectivă a drepturilor omului și democrația și societatea civilă.

În domeniul statului de drept am organizat a patra ediție a Forumului „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției, am instruit 200 de studenți, jurnaliști și profesioniști din justiție în cadrul lecțiilor publice, și seminarelor noastre și am analizat cum este finanțată și cât de eficientă este justiția din Republica Moldova.

În plus, am oferit expertiză juridică autorităților cu privire la inițiativele de modificare a cadrului legal din Republica Moldova, cum ar fi ajustarea legislației  la modificările constituționale din 2022, noua lege privind Curtea Supremă de Justiție, modificarea procedurii penale sau legislația privind Institutul Național de Justiție. Și i-am informat pe cei peste 2000 de abonați la buletinul informativ CRJM cu privire la cele mai importate schimbări din justiție. Toate buletinele le-am rezumat în patru videouri.

Pentru a ne face o imagine clară despre integritatea și lupta anticorupție din Moldova, am analizat cât de eficient este sancționată corupția în Republica Moldova și am lansat un podcast despre cine alimentează corupția în Republica Moldova, cum este investigată și ce pedepse sunt aplicate.

Desigur, am monitorizat activitatea Consiliului de Integritate și am analizat actele emise de Autoritatea Națională de Integritate și practica judecătorească cu privire la acestea.

Mai mult, CRJM a oferit expertiză juridică autorităților în ceea ce privește modificarea legislației privind confiscarea extinsă și am propus sancțiuni descurajante pentru corupție și a ajutat Autoritatea Națională de Integritate să își îmbunătățească procedurile de control al averii și intereselor.

Republica Moldova are o istorie complicată când vine vorba de respectarea drepturilor omului, reușind să comită peste 730 de violări ale Convenției Europene a Drepturilor Omului în ultimii 25 de ani.

În 2022, pentru al 12-lea an consecutiv, am elaborat sinteza violărilor constatate de CtEDO în cauzele moldovenești în 2021, sinteza violărilor Articolului 3 din CEDO, precum și a tuturor violărilor constate de CtEDO în cauzele moldovenești din ultimii 25 de ani.

Și am instruit peste 30 de profesioniști din sectorul justiției (judecători, procurori și avocați) despre dreptul la un proces echitabil.

CRJM a popularizat conceptul de Apărător al Drepturilor Omului și l-a rezumat format grafic și video, a publicat alte cinci videouri explicative despre CtEDO și două podcasturi despre infracțiunile motivate de prejudecată și instigarea la ură.

Împreună cu alte organizații ale societății civile, am solicitat Parlamentului să fortifice capacitățile Consiliului pentru Egalitate, iar autorităților din Justiție – să facă dreptate în cazul expulzării ilegale a profesorilor turci.

În 2017, CRJM a reușit implementarea legii mecanismului 2% prin care persoanele fizice puteau redirecționa 2% din impozitul lor pe venit către un ONG. Iar în 2022 am promovat mecanismul 2% și am instruit peste 50 de organizații ale societății civile despre atragerea de fonduri prin acest mecanism cu scopul de a consolida democrația și societatea civilă.

În cadrul celei de-a șasea ediții a Școlii „Democrația Aplicată”, 18 tineri au învățat cum se pot implica în construcția unei democrații autentice. Iar în urma războiului din Ucraina, am oferit pro-bono suport juridic organizațiilor străine privind procedura de înregistrare în Republica Moldova.

Rolul societății civile în evaluarea națională a riscurilor în domeniul spălării banilor a fost discuta alături de autorități în cadrul unei mese rotunde.

Iar 33 de jurnaliști, reprezentanți ai autorităților publice și ai societății civile au participat la un atelier practic privind securitatea digitală organizat de noi.

Munca CRJM din anul 2022 a fost susținută financiar de Ambasada Statelor Unite ale Americii, Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Uniunea Europeană și Fundația Soros Moldova. Ne puteți susține și dumneavoastră prin donații online.

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Telegram
NOUTĂȚI RECOMANDATE