În perioada 27 iunie – 1 iulie 2022, Centrul de Resurse Juridice din Moldova a organizat a șasea ediție a Școlii „Democrația Aplicată”. În cadrul programului au participat 18 tineri din diferite regiuni ale țării, care studiază și activează în cadrul diferitor universități și organizații din țară și de peste hotare.

Programul, finanțat în acest an de Ambasada Regatului Țărilor de Jos, are drept scop sporirea gradului de conștientizare și înțelegere a problemelor pe care le înfruntă Moldova în drumul său spre democrație și să încurajeze promovarea drepturilor omului, gândirea critică și activismul civic în rândul studenților și tinerilor profesioniști.

„Susținem Școala de Vară „Democrația Aplicată”, organizată de CRJM, pentru că ne dorim să consolidăm democrația în Republica Moldova. În acest sens, este important să educăm oamenii pentru a conștientiza valoarea democrației și să fie pregătiți să se implice în procesele democratice și să facă țara mai puternică pentru a-și continua parcursul european”, a declarat Floris van Eijk, șeful Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău.

Peste zece experți, practicieni și formatori din țară și din străinătate le-au vorbit tinerilor despre elementele democrației, înfăptuirea justiției, despre importanța alegerilor și finanțarea campaniilor electorale, despre jurnalismul de investigație și combaterea corupției, despre securitate, mediu, societate civilă și drepturile omului.

„Am aplicat la Școala de Vară „Democrația Aplicată”, pentru că, deși îmi fac studiile în domeniul dreptului, îmi doresc să progresez, iar pentru asta e nevoie de mai multe informații anume de la practicieni care pot răspunde din propria experiență la întrebările pe care le am”, a declarat Olga Zaim, una dintre participantele ediției din acest an.

https://youtu.be/tVH_5qDrlgA

 

În prima zi a programului tinerii au aflat despre suportul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos pentru Republica Moldova de la analista principală pe probleme politice din cadrul Oficiului de la Chișinău, Ecaterina Vâlcu. De asemenea, au participat în cadrul unei sesiuni interactive moderată de experta în politici de tineret, Mariana Țurcanu.

Din România, președintele Expert Forum, Sorin Ioniță le-a vorbit participanților despre fake news, propagandă și mecanismele dezinformării.

A doua zi a început cu o sesiune despre importanța alegerilor și rolul partidelor politice într-o democrație. Igor Boțan, directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă „ADEPT” i-a implicat pe tineri în dezbateri despre argumentele participării la alegeri și problemele partidelor din Europa de Est.

Ziua a continuat cu sesiunea lui Septimus Pârvu de la Expert Forum despre finanțarea politicii și a campaniilor electorale și cu cea a lui Vladislav Gribincea, președintele CRJM, despre Democrație, statul de drept și drepturile omului, făcând o radiografie a situației din Republica Moldova.

Spre seară, alături de Elena Tacu, coordonatoare de program în cadrul Asociației EcoVisio, au fost abordate problemele de mediu și contribuția personală la protejarea planetei.

Cea de-a treia zi a fost dedicată securității. Alexandru Flenchea, directorul Asociației Inițiativă pentru Pace, a ținut o sesiune despre securitatea regională în contextul războiului din Ucraina și a eventualelor riscuri pentru Republica Moldova, iar Eugen Camenscic, consultant în domeniul energiei durabile, le-a vorbit tinerilor despre securitatea energetic și ce alternative există în contextul actualei crize cu care se confruntă Europa.

În partea a doua a zilei Veronica Crețu, președinta Institutului pentru o Guvernare Deschisă, a adus în discuții inteligența artificială și noile tehnologii – corelate cu drepturile omului, iar expertul în securitate cibernetică, Maxim Catanoi, a venit cu o serie de recomandări despre protejarea datelor în era internetului.

În cea de a patra zi a programului „Democrația Aplicată” participanții au avut posibilitatea să interacționeze cu procurori și judecători care înfăptuiesc justiția și să le adreseze întrebări despre independența justiției, despre încrederea oamenilor în justiție, dar și despre cum au loc anumite procese de aplicare a legii.

Apoi, alături de experta anticorupție, Laura Ștefan de la Expert Forum din România, tinerii au discutat despre instrumentele de prevenire și combatere a corupției, dar și despre situația din Republica Moldova.

Una dintre cele mai captivante sesiune a fost cea a jurnalistei de investigație, Mariana Rață, care a venit cu mai multe exemple de investigații care au contribuit la combaterea și prevenirea corupției din țara noastră.

Despre suportul organizațiilor societății civile și colaborarea între acestea în vederea gestionării crizei refugiaților au vorbit Mariana Ianachevici, directoarea executivă a Asociației „Ave Copiii” și Stela Vasluian, directoarea Asociației „Amici dei Bambini”.

Ultima zi a Școlii de Vară a culminat cu o prezentarea lui Daniel Goinic, director de program în cadrul CRJM, despre miturile și adevărurile despre Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Acesta a organizat o sesiune interactivă cu concursuri și premii pentru participanți.

Cireașa de pe tort a programului a fost sesiunea lui Andrei Brighidin, membru al Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea discriminării și Asigurarea Egalității, care a prezentat o serie de noțiuni legale, situații practice despre egalitate și nediscriminare, dar a și prezentat o serie de recomandări despre cum ne putem proteja în cazul în care ne simțim discriminați sau suntem martorii unui act discriminatoriu.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Asigurarea implementării în Moldova a unor standarde mai bune în domeniul drepturilor omului”, implementat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova și susținut financiar de Ambasada Regatului Țărilor de Jos. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat poziția Ambasadei Regatului Țărilor de jos.

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Telegram
NOUTĂȚI RECOMANDATE