Cât de mult se simte impactul reformelor inițiate în justiție?, care sunt rezultatele obținute și lecțiile învățate în acest proces, ce pași urmează a fi întreprinși pentru a atinge obiectivele reformelor?, ce soluții de optimizare și digitalizare sunt disponibile? – sunt doar câteva subiecte în centrul dezbaterilor la cea mai recentă ediție a Forumului Reformarea Justiției și Combaterea Corupției, desfășurată la 19 – 20 septembrie la Chișinău.
Principalii decidenți politici, actorii din sistemul judiciar, experții naționali și internaționali din România, Ucraina, Statele Unite ale Americii, Danemarca, Regatul Țărilor de Jos, Slovenia și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, precum și reprezentanții societății civile s-au reunit în cadrul unei platforme extinse, pentru a discuta progresele din ultimii ani și a aborda soluțiile ce vor consolida statul de drept în Republica Moldova.
În deschiderea evenimentului, Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a remarcat, din vizitele sale în teritoriu, că cetățenii se plâng de nedreptatea din justiție, generată de judecătorii și procurorii corupți. Premierul a declarat că guvernarea oferă absolut toate instrumentele necesare ca sistemul de justiție să fie reformat, iar principala sa așteptare de la Forum este identificarea modalităților prin care oamenii curajoși și onești din sistem să realizeze transformarea acestuia.
Partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, în persoana Ambasadorului Statelor Unite ale Americii, Kent D. Logsdon, și al Ambasadorului Uniunii Europene, Jānis Mažeiks, au subliniat importanța și necesitatea unei justiții reformate, puternice, care servește interesul cetățenilor. Atenția sporită față de sectorul justiției este motivată de statutul de țară candidat la aderarea la UE, obținut de Republica Moldova, dar și de așteptările din partea societății.
„Pentru a trăi într-o țară democratică, în care statul de drept, legea și drepturile omului sunt în capul mesei, nu există scurtături și pași simpli. În democrație, deciziile ce vizează sistemul judiciar trebuie să aibă la bază date concrete, dezbateri și consultări. Rolul acestui Forum este să aducă în discuții cele mai stringente probleme ale sistemului, provocările, dar și succesele acestuia. Alături de experții din Moldova și cei internaționali ne propunem la final să identificăm soluții eficiente pentru o justiție reformată”, a menționat președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ilie Chirtoacă.
Dezbaterile din jurul evaluării externe a judecătorilor și procurorilor (vetting) au confirmat, pe de o parte, importanța acestui efort în contextul procesului de integrare europeană, când cetățenii cer transformarea sistemului judiciar și lupta împotriva fenomenului corupției. Pe de altă parte, discuțiile de la Forum au scos la suprafață paradoxuri precum demisiile unor judecători pentru a evita vettingul sau lipsa numărului suficient de candidați pentru a suplini funcțiile vacante de la Curtea Supremă de Justiție, la fel aflată în curs de reformare.
Participanții la acest eveniment au constatat că eforturile de combatere a corupției din justiție rămân modeste, iar nemulțumirea societății față de situația din sistemul judiciar impune soluții drastice. Fortificarea instituțiilor anticorupție va reprezenta în continuare o prioritate pe agenda autorităților, iar pentru a obține rezultate mai mari în combaterea corupției trebuie aplicate mecanisme ce țin de protecția persoanelor care denunță cazuri de corupție și de specializarea procurorilor care să investigheze asemenea ilegalități.
Accesul cetățenilor la justiție are o legătură directă cu optimizarea hărții judecătorești în Republica Moldova. Discuțiile la acest capitol din cadrul Forumului au evidențiat necesitatea ca instanțele de judecată să fie nu doar aproape de cetățeni, ci și să dispună de resurse umane și tehnice, de proceduri care să asigure repartizarea aleatorie a dosarelor și specializarea judecătorilor.
Perspectivele unei justiții în care inteligența artificială și instrumentele digitale fac munca judecătorilor, procurorilor și avocaților mai eficientă au fost abordate în premieră la Forumul Reformarea Justiției și Combaterea Corupției. Reprezentanții autorităților au explicat infrastructura IT disponibilă în justiția din Moldova și cum vor putea fi integrate programe mai avansate în acest sens. Aplicarea inovațiilor tehnologice în justiție este inevitabilă, de aceea reformarea sistemului judiciar național va include și pași concreți de actualizare, conform tendințelor și realităților existente la nivel internațional.
Toate dezbaterile din cadrul Forumului pot fi urmărite online: sesiunea de deschidere și sesiunea I dedicată evaluării externe a justiției și reformei Curții Supreme de Justiție, sesiunea II axată pe investigarea și sancționarea eficientă a corupției, sesiunea III în care s-a discutat despre optimizarea hărții judecătorești și sesiunea IV dedicată justiției viitorului.
Principalele declarații, mesaje și imagini de la ediția actuală a Forumului se regăsesc într-un sumar în format video.
A cincea ediție a Forumului a fost organizată, tradițional, de Centrul de Resurse Juridice din Moldova, în colaborare cu Guvernul Republicii Moldova, datorită sprijinului financiar al Departamentului de Stat al SUA prin intermediul Biroului Internațional pentru Justiție Penală și Aplicarea Legii al Ambasadei SUA în Republica Moldova.