Patru Apărători ai Drepturilor Omului (ADO) din Republica Moldova prezintă într-un spot video produs de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) ce înseamnă să ai această calitate, ce acțiuni pot fi întreprinse de un ADO, dar și care sunt riscurile acestei activități.

 

Este vorba despre studenta Anastasia Suslov, care militează activ pentru protejarea dreptului la educație incluzivă, despre jurnalistul de investigații Victor Moșneag, activista în domeniul egalității de șanse, Alina Andronache și interpretul Pasha Parfeni, care militează frecvent pentru protejarea drepturilor civile și politice. 

 

Spotul video are drept scop informarea cetățenilor despre activitatea Apărătorilor Drepturilor Omului,

precum și sensibilizarea societății vizavi de necesitatea consolidării eforturilor naționale pentru protejarea acestei categorii de persoane.

 

„Centrul de Resurse Juridice din Moldova, alături de alte organizații partenere, cu suportul Uniunii Europene, și-a propus informarea societății privind conceptul de ADO, monitorizarea acțiunilor inițiate împotriva acestora și capacitarea ADO de a opera într-un mediu sigur și favorabil, conform drepturilor și
libertăților acestora”,
a declarat Victoria Mereuță, consilieră juridică în cadrul CRJM.

 

Aceasta a mai menționat că, în prezent, Apărătorii Drepturilor Omului din Republica Moldova nu au încă un statut oficial, iar activitatea lor se încadrează doar în legi conexe, precum Legea privind întrunirile sau Legea privind accesul la informație.

 

„Experiența mea și a colegilor jurnaliști arată că activitatea de ADO este una riscantă. Există situații în care integritatea fizică ne este pusă în pericol, fără să mai vorbim despre intimidări sau agresiuni verbale. De aceea, voi susține mereu ideea ca încurajarea și protejarea ADO să devină o prioritate națională”, a declarat jurnalistul de investigație, Victor Moșneag, care este și unul din protagoniștii materialului video.

 

Pentru mai multe informații despre Apărătorii Drepturilor Omului, urmăriți paginile online ale  Centrului de Resurse Juridice din Moldova 

 

Acest material a fost produs cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul proiectului „Scut pentru apărătorii drepturilor omului – Sprijin apărătorilor drepturilor omului în Republica Moldova”, implementat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM). Conținutul prezentat este responsabilitatea exclusivă a CRJM și nu reflectă neapărat viziunea Uniunii Europene.

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Telegram
NOUTĂȚI RECOMANDATE