Pentru ca drepturile omului să nu rămână doar pe hârtie sub formă de declarații, există apărătorii drepturilor omului (ADO), societatea civilă și instituțiile mass-media, care veghează asupra modului în care drepturile tuturor sunt respectate și bat alarma atunci când sunt comise încălcări. Vocea celor care apără și promovează drepturile omului este vitală într-o democrație, însă prin faptul că sunt vocali în societate, ADO și reprezentanții sectorului neguvernamental devin și ei ținta atacurilor și discreditărilor, inclusiv în mediul online sau sub forma amenințărilor la securitatea personală.

 

Echipa Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), împreună cu formatori internaționali de la Front Line Defenders, a organizat o sesiune de instruire pe subiectul securității personale în perioada 28-29 noiembrie 2023, destinată ADO și membrilor organizațiilor societății civile (OSC). Activitatea de instruire s-a desfășurat în cadrul proiectului „Scut pentru apărătorii drepturilor omului – Sprijin apărătorilor drepturilor omului în Republica Moldova”, implementat de CRJM, în parteneriat cu Asociația EcoContact și Comisia Internațională a Juriștilor, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

 

Apărătorii drepturilor omului și reprezentanții OSC au căpătat abilități necesare pentru a identifica și evalua riscurile la care pot fi supuși pe parcursul activității lor. Prin exerciții de analizare și simulare a eventualelor riscuri la adresa lor, participanții la instruire au înțeles cum să determine gradul de vulnerabilitate față de situații ce le-ar pune în pericol siguranța, precum încercări de a sparge oficiul organizației, de a sustrage informații și materiale digitale deținute de ADO și OSC sau amenințări verbale, la telefon și pe rețele de socializare.

 

Sesiunea de instruire a oferit un spațiu sigur pentru discuții despre planificarea protecției și utilizarea tehnicilor de securitate personală atât la nivel individual, cât și organizațional. Pentru ca ADO și OSC să activeze într-un mediu favorabil, în conformitate cu drepturile și libertățile lor depline, în cadrul evenimentului s-a pus accent pe securitatea holistică. Participanții s-au implicat în activități de structurare a unui plan de securitate pentru organizație și au discutat despre actorii care i-ar putea susține în situații de criză, dar și despre instituțiile care le-ar putea fi ostile.

 

În rezultatul celor două zile de training, colegii din societatea civilă și ADO au devenit mai pregătiți să-și desfășoare activitatea de promovare a drepturilor omului, ținând cont de contextul local și de eventualele riscuri privind securitatea personală. Indiferent de provocări, societatea civilă rămâne dedicată valorilor democratice, iar cu ajutorul instrumentelor și cunoștințelor obținute, va putea face față încercărilor de a i se reduce vocea și spiritul civic.

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Telegram
NOUTĂȚI RECOMANDATE