Centrul de Resurse Juridice din Moldova organizează a șasea ediție a Forumului Reformarea Justiției și Combaterea Corupției, pe 10 și 11 septembrie 2024, la Chișinău. Timp de două zile, reformele ce vizează statul de drept vor fi în centrul atenției pentru sute de profesioniști din justiție, experți din societatea civilă, decidenți politici și parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova.
Evenimentul reprezintă una dintre cele mai importante platforme de dezbateri profesioniste și are drept scop identificarea celor mai optime soluții de reformă, precum și ameliorarea riscurilor reformelor aflate în desfășurare, care vizează justiția și combaterea corupției.
Ediția din acest an se va concentra pe procesul de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, dar și pe evoluțiile ce vizează lupta împotriva corupției. De asemenea, Forumul RJCC își propune să aducă în prim-plan principalele viziuni și idei despre cum ar putea arăta justiția viitorului, dar și istorii motivaționale anticorupție.
„A devenit deja o tradiție ca CRJM să reunească în fiecare an principalii actori responsabili de reformele din justiție și de combaterea corupției pentru a discuta pe aceeași platformă despre starea de lucruri în aceste domenii și cum pot fi îmbunătățite, pentru ca cetățenii să beneficieze de un sistem de justiție robust, echitabil și eficient”, a declarat Ilie Chirtoacă, președintele CRJM, care a subliniat importanța colaborării și angajamentelor comune pentru a genera schimbările necesare.
Cele patru tematici mari în jurul cărora vor avea loc discuțiile din cadrul Forumului RJCC sunt:
- Evaluarea externă a justiției și lecții învățate;
- Justiția viitorului;
- Rezultatele combaterii corupției;
- Istorii motivaționale în justiție și anticorupție.
De asemenea, în cadrul Forumului vor avea intervenții-cheie vorbitori precum Sir William Browder KCMG, director executiv al fondului Hermitage Capital Management, lider al campaniei globale pentru justiție Magnitsky și autor al cărților „Notificarea roșie” și „Ordinul de înghețare”, sau jurnalista de investigații Emilia Șercan, cunoscută pentru deconspirarea mai multor oficiali din România, care au plagiat în tezele lor de doctorat.
Forumul va fi deschis de speakerul Parlamentului, Igor Grosu, alături de însărcinatul cu afaceri ad-interim al SUA în Republica Moldova, Nina Maria Fite, și de Ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks.
Persoanele interesate sunt invitate să participe la Forum, conectându-se prin intermediul platformei Zoom sau urmărind evenimentul pe platformele de streaming online. Pentru asigurarea accesului la eveniment și pentru a putea interveni în discuții, doritorii sunt rugați să completeze acest formular de înregistrare.
Mai multe detalii, precum și actualizări în timp real despre eveniment, pot fi găsite pe site-ul CRJM sau pe pagina de Facebook a Forumului Reformarea Justiției și Combaterea Corupției.
Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Susținerea eforturilor de integritate și anticorupție prin monitorizare activă de către societatea civilă în Moldova” implementat de CRJM cu sprijinul financiar al Departamentului de Stat al SUA prin intermediul Biroului Internațional pentru Justiție Penală și Aplicarea Legii al Ambasadei SUA în Republica Moldova.