Pe 14 mai 2024, Tatiana RĂDUCANU și-a anunțat demisia din Comisiile de Pre-vetting și Vetting care verifică integritatea judecătorilor și procurorilor. Mai mult de jumătate dintre judecătorii și procurorii evaluați până acum nu au promovat această verificare, iar în curând va începe evaluarea procurorilor anticorupție. 

 

Doamna Răducanu este fostă judecătoare la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Toți o cunosc ca pe o persoană onestă și curajoasă, iar în calitate de membră a Consiliului Superior al Magistraturii, ea a fost printre puținii care s-a opus eforturilor politicului de a controla justiția. 

 

Demisia a fost anunțată peste câteva ore după ce, pe un portal care promova în trecut imaginea lui Plahotniuc, a apărut o scrisoare a Procurorei-șefe a Procuraturii Anticorupție, Veronica DRAGALIN. Scrisoarea a fost semnată în dimineața zilei de 14 mai 2024 și este adresată persoanelor care nu au promovat pre-vettingul. Potrivit acestei scrisori, la 30 aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a inițiat un proces penal și o suspectează pe doamna Răducanu de corupție, abuz de putere și afiliere cu Veaceslav Platon și Ilan Șor. Suspiciunea se bazează pe corespondența dintre două persoane controversate, care a avut loc cu 10 ani în urmă. Doamna Răducanu a subliniat în cererea sa de demisie că acuzațiile aduse ei sunt false. 

 

Este ilegal ca datele unei cauze penale să fie făcute publice. Cel puțin un fost procuror-șef este acuzat penal de asemenea fapte chiar de către procurorii anticorupție. Pornirea de către procurorii anticorupție a unei cauze penale care vizează un membru al Comisiei de vetting de asemenea este ilegală. Conform legii, aceasta este competența exclusivă a Procurorului General, iar pornirea urmăririi penale nu poate avea loc decât cu acordul Comisiei. O verificare preliminară a informațiilor publice ar fi stabilit că principalele ipoteze lansate de Procurora-șefă anticorupție nu se adeveresc. Doamna Răducanu a votat pentru ridicarea imunității judecătorului Colenco și nu a candidat pentru șefia CSM. Adresarea scrisorii către persoanele care au eșuat testul de integritate, peste doar două săptămâni de la pornirea cauzei penale, fără o verificare a datelor publice și invocând doar discuția a doua persoane controversate care a avut loc cu 10 ani în urmă trădează adevăratul scop al acestei mișcări – blocarea de către procurorii anticorupție a evaluării integrității lor, reformă cu care Veronica Dragalin a declarat public că nu este de acord. Acest fapt rezultă în mod clar și din ultima reacție a Procuraturii Anticorupție.

 

Verificarea integrității procurorilor și judecătorilor a fost agreată de Comisia de la Veneția și este susținută de Uniunea Europeană. Această verificare este efectuată în baza unor criterii clare și a unei proceduri echitabile. Persoanele oneste nu au de ce se teme, fapt confirmat de noua componență a CSM și CSP și de peste 10 candidați la CSJ care au promovat-o. 

 

Vettingul are loc în mare parte din cauza inacțiunii autorităților competente să combată corupția, inclusiv a Procuraturii Anticorupție, inacțiune care a dus la înflorirea corupției în justiție. Evaluarea integrității vine să soluționeze problema corupției din justiție, iar procurorii anticorupție onești nu au cum fi împotriva ei.

 

Încurajăm procurorii să investigheze eficient orice suspiciune credibilă de corupție sau abuz, indiferent de persoana suspectă. Aceste investigații pot avea un singur scop – tragerea la răspundere a persoanelor vinovate și descurajarea faptelor similare. Acest scop poate fi atins doar dacă investigația este efectuată cu respectarea legii, iar temeinicia acuzațiilor este decisă în sala de judecată, nu în presă sau pe rețelele sociale.

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Telegram
NOUTĂȚI RECOMANDATE