Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a elaborat un studiu ce vizează 71 de hotărâri irevocabile ale Curții Supreme de Justiție (CSJ) în cauze de tortură și rele tratamente în care sunt acuzate 102 persoane. Soluțiile au fost emise până în anul 2022 și vizează fapte comise în perioada 2006-2018.

 

Concluziile cercetării au fost prezentate în cadrul unui eveniment public, la care au participat judecători, procurori, avocați, reprezentanți ai instituțiilor de stat și ai societății civile.


În cadrul cercetării s-a constatat că principalele persoane anchetate pentru cauze de maltratare sunt polițiștii, aceștia reprezentând 75% din cauzele analizate. Imediat după personalul din poliție urmează profesorii (angajații domeniului pedagogic), care sunt anchetați  în 8% din cazuri, fiind urmați de angajații serviciilor private de pază, vizați în 6% din cazuri. 


Persoanele anchetate pentru maltratare au 50% șanse să fie achitate în prima instanță, asta însemnând o rată de achitare de 15 ori mai mare decât media din țară. Lucrurile se schimbă atunci când dosarul ajunge în instanța de apel, unde rata condamnărilor crește la 82%. Odată ajunse la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), 3 din 4 hotărâri luate de curțile de apel sunt menținute de CSJ.


„Chiar și când o persoană este găsită vinovată de comiterea faptelor de tortură sau rele tratamente, uneori, din cauza duratei examinării cauzelor, fapta ajunge să depășească termenul de prescripție (pentru componența de infracțiune abrogată), iar persoana rămâne nepedepsită. În medie, judecarea cauzelor de tortură durează șase ani. Cea mai rapidă cauză a fost judecată în puțin peste un an, iar cea mai lentă a fost judecată în 11 ani și jumătate”, a declarat Daniel Goinic, director de program în cadrul CRJM și autorul studiului.


Deși fiecare a cincea persoană condamnată pentru tortură sau rele tratamente, în practică, doar 19% dintre cei găsiți vinovați au fost condamnați la închisoare cu executare. Potrivit autorului, rata de condamnare mică generează impunitate pentru torționari.


Prezent la evenimentul de lansare a studiului, șeful Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău a declarat că țara sa acordă o atenție deosebită protecției drepturilor omului în Republica Moldova.


„Deși Moldova a făcut progrese de-a lungul anilor în reducerea practicii torturii, acest studiu arată că mai este mult de lucru pentru a reduce starea de impunitate din sistem care le permite făptașilor, în general, să scape nepedepsiți”, a declarat Floris van Eijk.


Avocatul Poporului a apreciat calitatea și importanța studiului prezentat de CRJM și a declarat că eliminarea torturii și a relelor tratamente este unul dintre cele mai importante obiective ale instituției pe care o conduce.


„În prezent ne ocupăm de implementarea recomandărilor care se referă la starea locurilor de detenție sau accesul la serviciile medicale pentru persoanele reținute. Însă constatăm că un lucru care rămâne neschimbat rămâne impunitatea, protecționismul în sistemul de detenție al torționarilor”, a punctat Ceslav Panico, Avocatul Poporului.


Printre concluziile cercetării se mai numără faptul că practica judecătorească în cazuri de tortură și rele tratamente este neuniformă, odată ce un număr impu nător de sentințe ale primei instanțe sunt casate, iar soluțiile judecătorilor curții de apel sunt diferite.


Studiul nu recomandă înăsprirea sancțiunilor pentru fapte de tortură sau rele tratamente, ci atrage atenția asupra faptului că este important ca sancțiunile deja prevăzute de lege să fie aplicate corespunzător.


Cercetarea poate fi consultată pe acest link. În perioada următoare, studiul va fi machetat și expediat instituțiilor de drept din Republica Moldova, precum și partenerilor de dezvoltare.

 

Studiul a fost realizat în cadrul proiectului „Asigurarea implementării în Moldova a unor standarde mai bune în domeniul drepturilor omului” cu sprijinul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos, în cadrul programului MATRA.

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Telegram
NOUTĂȚI RECOMANDATE