A cincea ediție a Forumului Reformarea Justiției și Combaterea Corupției va fi organizată de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) pe 19 și 20 septembrie 2023. Evenimentul reprezintă una dintre cele mai importante platforme de dezbateri profesioniste și are drept scop identificarea celor mai optime soluții de reformă, precum și ameliorarea riscurilor reformelor aflate în desfășurare și care vizează justiția și combaterea corupției.

 

Ediția din acest an se va concentra pe principalele reforme aflate în proces de implementare – evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, reforma Curții Supreme de Justiție, dar și fortificarea instituțiilor responsabile de combaterea corupției.

 

La eveniment vor avea intervenții principalii actori din sectorul justiției, reprezentanții clasei politice, experți din societatea civilă, dar și parteneri de dezvoltare. Forumul va fi deschis de premierul Dorin Recean, alături de Ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, și de Șeful Delegației UE la Chișinău, Jānis Mažeiks.

 

Cele patru tematici mari în jurul cărora vor avea loc discuțiile din cadrul Forumului RJCC sunt:

 

– Evaluarea externă a justiției și reforma Curții Supreme de Justiție;

– Investigarea și sancționarea eficientă a corupției;

– Optimizarea hărții judiciare;

– Justiția viitorului.

 

„Reforma justiției este una dintre cele mai importante preocupări ale Guvernului Republicii Moldova, ținând cont de statutul de țară candidată pentru aderarea la UE, dar și de necesitatea stringentă a unei justiții eficiente și integre, care să permită dezvoltarea țării și îmbunătățirea condițiilor de trai ale cetățenilor. Forumul este un prilej unic la care putem discuta civilizat și profesionist despre mersul acestor reforme, despre cum putem colabora mai eficient pe anumite segmente, pentru a înainta în parcursul nostru european. Totodată, este o posibilitate în plus de a transmite mesaje clare către societate că reformele și angajamentele noastre sunt ireversibile”, a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

 

În cadrul Forumului, înainte de viziunile exprimate de experți și oficiali, vor fi prezentate date actuale despre starea justiției și despre lupta împotriva corupției din Republica Moldova.

 

„În acest an, ne-am propus să venim cu abordări inovative. Vom avea o sesiune inspirațională dedicată „Justiției viitorului” în cadrul căreia vom discuta alături de experți din străinătate despre cum putem integra noile tehnologii în sistemul de justiție, cum putem asigura interconexiunea platformelor existente și chiar despre influența inteligenței artificiale asupra justiției. Toate aceste teme, alături de speakeri de înaltă calitate, ne vor permite nu doar să avem o imagine de perspectivă asupra lucrurilor din justiție, dar și să începem discuțiile despre impactul tehnologiilor asupra drepturilor justițiabililor și asupra autoadministrării sistemelor într-o nouă eră”, menționează președintele CRJM, Ilie Chirtoacă.

 

Persoanele interesate sunt invitate să participe la Forum, conectându-se prin intermediul platformei Zoom sau urmărind evenimentul pe platformele de streaming online. Pentru asigurarea accesului la eveniment, doritorii sunt rugați să completeze acest formular de înregistrare.

 

Mai multe detalii, precum și actualizări în timp real despre eveniment, pot fi găsite pe pagina de Facebook a Forumului Reformarea Justiției și Combaterea Corupției.

 
Evenimentul este organizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova, în colaborare cu Guvernul Republicii Moldova, datorită sprijinului financiar al Departamentului de Stat al SUA prin intermediul Biroului Internațional pentru Justiție Penală și Aplicarea Legii al Ambasadei SUA în Republica Moldova.
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Telegram
NOUTĂȚI RECOMANDATE