Membra internațională a Comisiei de evaluare a judecătorilor, Lavly Perling, care a exercitat și funcția de procuroră generală a Estoniei, le-a vorbit studenților și studentelor de la Universitatea de Stat din Moldova despre importanța integrității în cariera profesioniștilor din justiție. Participanții la lecția publică, organizată de CRJM, și-au consolidat cunoștințele despre reforma justiției și evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, înțelegând mai bine succesele și dificultățile acestui proces.
Aproximativ 60 de tineri și tinere, care studiază la Facultatea de Drept și cea de Jurnalism, au avut posibilitatea să afle despre experiența Estoniei în reformarea justiției și despre beneficiile acestui proces pentru orice societate, inclusiv pentru cea din Republica Moldova. Lavly Perling le-a explicat tinerilor esența evaluării externe a judecătorilor și a subliniat de ce este necesară pentru restabilirea încrederii în justiție.
Discuțiile din cadrul lecției publice „Evaluarea externă a judecătorilor: Provocări și oportunități în combaterea corupției” s-au axat și pe activitatea Comisiei Vetting din Republica Moldova. În calitate de membră a acestei Comisii, Lavly Perling a evidențiat care este sensul exercițiului de vetting și care sunt rezultatele pe care le obține, într-un final, societatea.
„Evaluarea externă, pe lângă expunerea judecătorilor și procurorilor cu probleme de integritate, contribuie și la identificarea profesioniștilor onești și motivați din sistemul de drept”, a subliniat Lavly Perling.
Un alt subiect abordat cu participanții la lecția publică au fost provocările cu care se confruntă o țară determinată să reformeze justiția. Ex-procurora generală a Estoniei a menționat că întotdeauna vor exista piedici și dificultăți – insuficiență de timp, insuficiență de resurse umane, rezistență din sistem – însă astfel de provocări nu trebuie să oprească reforma, al cărei obiectiv este să consolideze statul de drept.
Lecția publică a inclus la final o sesiune de întrebări și răspunsuri, moment în care tinerii s-au arătat interesați să clarifice anumite particularități ale proceselor discutate. Viitorii juriști au întrebat-o pe Lavly Perling cât de eficient este vetting-ul și dacă interviurile publice cu judecătorii sau candidații supuși vetting-ului au reușit să înlăture dubiile privind integritatea lor. Concluzia principală a dialogului a cuprins ideea că tinerii, indiferent de țara în care locuiesc, își doresc să poată avansa în profesie, având parte de un mediu și un context predominat de responsabilitate și onestitate.
Evenimentul face parte dintr-o serie de lecții publice organizate în cadrul proiectului „#STANDJUST: Societatea civilă unită împotriva corupției”, implementat de CRJM cu sprijinul financiar al Departamentului de Stat al SUA prin intermediul Biroului Internațional pentru Justiție Penală și Aplicarea Legii al Ambasadei SUA în Republica Moldova.