Peste 60 de reprezentanți ai societății civile au participat la un eveniment organizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova în cadrul căruia a fost prezentat ghidul privind controlul fiscal al organizațiilor necomerciale. Documentul are drept scop pregătirea organizațiilor pentru o eventuală interacțiune cu autoritatea fiscală.

 

Lucrarea, elaborată de experții Asociației FINedu, care este specializată în educația financiară, conține atât informații cu caracter general pentru fazele de pregătire, control nemijlocit și post-control, cât și o serie de sfaturi utile în baza experienței practicienilor în domeniul consultanței financiare.

 

În cadrul evenimentului de lansare a ghidului au fost discutate situații concrete, problemele și soluțiile pentru anumite organizații necomerciale care au fost supuse controalelor fiscale. La fel, au fost analizate și situații ipotetice prin care au fost evidențiate drepturile și obligațiile organizațiilor în raport cu autoritatea fiscală.

„Prin coordonarea apariției acestui Ghid, alături de Uniunea Europeană și partenerii noștri, Centrul de Resurse Juridice din Moldova continuă eforturile de capacitare a organizațiilor necomerciale, pentru a contribui la o societate civilă rezilientă și mai pregătită de interacțiunea cu autoritățile de control”, a declarat președintele CRJM, Ilie Chirtoacă.

 

Unul din autorii studiului, Iuri Cicibaba, a trecut în revistă noutățile fiscale legate de controlul organizațiilor necomerciale, a atras atenția asupra principalelor documente ce sunt supuse verificărilor și a exemplificat cum are loc, de obicei, controlul fiscal.

 

 „Este important să ținem cont că, în 2023, din cauza inflației, au crescut foarte mult penalitățile pentru neplata impozitelor și taxelor prevăzute de Codul Fiscal. În acest an, cu atât mai mult trebuie să fim vigilenți în prezentarea rapoartelor și dărilor de seamă către Serviciul Fiscal de Stat”, a punctat expertul Asociației FINedu.


Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Uniunii Europene în cadrul proiectului
„Scut pentru apărătorii drepturilor omului – Sprijin apărătorilor drepturilor omului în Republica Moldova”,
implementat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM). Conținutul prezentat este responsabilitatea exclusivă a CRJM și nu reflectă neapărat viziunea Uniunii Europene.

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Telegram
NOUTĂȚI RECOMANDATE