Ghenadie BARBĂ

Jurist internațional

Ghenadie Barbă este jurist internațional cu o experiență de mai mult de 23 de ani în domeniul reformelor ce țin de statul de drept, drepturile omului și guvernare democratică. A condus Unitatea pentru Statul de Drept din cadrul Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) începând cu 2016 și a contribuit la asistența oferită multor din cele 57 state ale OSCE din  Asia Centrală și Europa Centrală, și din Europe de Est si de Sud-Est pe subiecte ce țin de independența și responsabilitatea judecătorilor și procurorilor, respectarea dreptului la un proces echitabil, monitorizarea proceselor de judecată, monitorizarea numirilor judecătorilor și a proceselor de vetting, reprezentare echitabilă în sistemul de justiție, examinarea de către instanțele de judecată a crimelor de război, precum și reforma sistemului de justiție penală și administrativă. 

 

Și-a început cariera în Procuratura Republicii Moldova, iar între 2011 – 2016 a activat in calitate de șef-adjunct și șef ad interim al Oficiului Consiliului Europei in Republica Moldova. În plus, dl Barbă a activat în diverse organizații internaționale precum UNICEF, OSCE și Delegația UE. Dl Barbă are o experiență extinsă în managementul proiectelor, a bugetelor și a resurselor umane.

 

Ghenadie Barbă deține un titlu de master în drept penal și unul în crima și justiția internațională, ultimul titlu fiind oferit de către Universitatea din Torino și Institutul ONU Interregional de Cercetări în Domeniul Crimei și Justiției.