o sinteză rapidă și clară a principalelor subiecte discutate de Consiliul Superior al Magistraturii din Moldova

11 martie 2025  ½ Agenda

CSM s-a reunit în ședință, la care au participat toți cei 11 membri aflați în exercițiul funcției. Iată cele mai importante subiecte abordate: 

  • Cererea de demisie a judecătorului Veaceslav Suciu, președinte interimar al Judecătoriei Criuleni. Motivul: atingerea plafonului de vârstă de 65 ani. 11 voturi pro. 
  • Eliberarea din funcție a judecătorului de primă instanță Grigorie Manoli, Motivul: nu a promovat vetting-ul pentru Curtea Supremă de Justiție (Legea 65/2023). Evaluarea a semnalat potențiale conflicte de interese ale judecătorului cu un avocat și neconcordanțe în venitul declarat al soției sale din două companii. Odată cu eliberarea, Manoli a fost privat din dreptul de a ocupa funcții de demnitate publică și funcția de judecător pentru 7 ani, dar și îndemnizația unică acordată la eliberare. 9 voturi pro, 2 voturi împotrivă (Maria Frunze și Ioana Chironeț).
  • (Un nou) concurs pentru suplinirea funcției de judecător la CSJ. 10 voturi pro. CSM a mai decis admisibilitatea dosarelor a două dosare: Ion Covalciuc procuror-șef al Procuraturii mun. Bălți și Oxana Eșanu, avocată, lector universitar pentru concursul la CSJ, dar și retragerea din concurs a ex-judecătorului Dumitru Mardari, pe motivul unui proces incert de evaluare.  Audierea lui Mardari, de obicei un semn al unei etape avansate în procesul de evaluare, a avut loc cu mai mult de cinci luni în urmă. 10 voturi pro. În prezent la CSJ rămân vacante 15 posturi de judecător.
  • Modificări tehnice la Regulamentul cu privire la selecția și evaluarea judecătorilor. ajustări tehnice ale atribuțiilor Secretariatului CSM în vederea colectării și gestionării datelor din dosarele candidaților. 10 voturi pro. 
  • Reducerea cu -75% a volumului de lucru pentru judecătorii din Colegiul disciplinar și Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor. 9 voturi pro. 1- abținere Lucia Popescu. 
  • Avizarea cu obiecții a proiectului de lege pentru modificarea Codului Electoral. Acest proiect prevede ca un membru al CEC să fie numit de către Adunarea Generală a Judecătorilor (AGJ). CSM: Rolul AGJ este de a desemna judecători doar în CSM și Colegiile sale, nu și în alte organe sau instituții. 10 voturi pro.

🔹 Contestații disciplinare:

  • împotriva Hotărârii Colegiului Disciplinar nr. 1/3 din 23 februarie 2024, în care s-a examinat încetarea procedurii disciplinare emise de către Colegiul disciplinar împotriva judecătorului Chihai Veniamin (cazul Eșanu Valentin vs. Republica Moldova). CSM a emis o nouă hotărâre în care constată că judecătorul a încălcat legea (art. 4 alin. (1) lit. b) din Legea 178) prin emiterea unui act judecătoresc care, fie intenționat, fie din neglijență gravă, a încălcat drepturile fundamentale. 8 voturi pro, 2 împotrivă (Ioana Chironeț și Maria Frunze), 1 abținere (Mitrofan) – a examinat anterior unele aspecte.  Membrii Ion Guzun și Alexandru Postica au anunțat o opinie concordantă. 
  • împotriva Hotărârii Colegiului disciplinar nr. 11/8 din 28 iunie 2024, emise în privința acțiunilor judecătorului Igor Pulbere de la Judecătoria Chișinău. Anterior, CSM a emis o hotărâre prin care a fost sancționat judecătorul, cu referire la aceleași circumstanțe care sunt invocate de petiționari.  CSM decide inadmisibilă contestația depusă. 9 voturi pro. Membrul Alexandru Postica – abținere. Membrul Baieș, s-a retras din ședință.
  • împotriva acțiunilor judecătorilor CA Bălți (Revenco, Liulca, Pușcaș, Șleahtițchi, Mironov, Ciobanu) (hotărârea Colegiului disciplinar 6/5 din 19 aprilie 2024) –  sesizare asupra practicilor neuniforme la CA Nord privind art. 264 și 264¹ (Cod Penal) și aplicarea incorectă a art. 79 CP (pedeapsa complementară obligatorie).Seinvocă abaterea disciplinară (Legea 178, art. 4 alin. 1 lit. i) – încălcarea normelor imperative ale legislației în procesul de înfăptuire a justiției. CSM decide respingerea ca neîntemeiată a contestației depusă de inspectorul judiciar și menținerea hotărârii Colegiului disciplinar, prin care a fost încetată procedura disciplinară.  7 voturi pro și 3 voturi contra (Alexandru Postica, Livia Mitrofan, Tatiana Tabuncic). Alexandru Postica și Livia Mitrofan – opinie separată. 

📝 Subiecte suplimentare 

  • încetarea calității de membru al Colegiului disciplinar Nataliei Bondarenco. Se atrage în calitate de membru supleant al Colegiului disciplinar – Vladislav Schibin. 10 voturi pro. 

📝 Subiecte amânate pentru o altă ședință: 

  • Cererea candidatei la funcția de judecător Ruxanda Panuș, privind înaintarea propunerii repetate Președintelui Republicii Moldova de numire în funcție.
  • Aprobarea Planului de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii pentru anul 2025.