Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) și Oficiul Avocatului Poporului (OAP) au semnat un Acord de colaborare pentru a desfășura activități comune în domeniul protecției și promovării drepturilor omului, dar și ale apărătorilor drepturilor omului.

 

Documentul prevede instituirea unui parteneriat pentru a alinia Republica Moldova la standardele internaționale ce vizează libertățile fundamentale și Apărătorii Drepturilor Omului (ADO). Astfel, în următorii doi ani, echipele CRJM și OAP vor coopera în procesul de elaborare a politicilor sectoriale și a proiectelor de acte normative privind protecția drepturilor civile și politice ale cetățenilor.

 

De asemenea, vor fi realizate acțiuni și  cercetări comune pentru a îmbunătăți monitorizarea respectării drepturilor omului și pentru a preveni încălcarea drepturilor ADO și asigurarea unei protecții eficiente a acestora.

 

„Acest acord se pliază pe obiectivele și eforturile noastre strategice în domeniul respectării, protejării și aplicării drepturilor omului în Republica Moldova. CRJM și OAP au deja experiențe de colaborare eficiente, iar prin noile obiective trasate în acest acord ne propunem să ridicăm nivelul de protejare a drepturilor omului și, în special, a Apărătorilor Drepturilor Omului”, a declarat Ilie Chirtoacă, președintele CRJM.

 

În continuare, CRJM și OAP își vor intensifica eforturile de cercetare și advocacy a proiectelor de acte normative, declarațiilor sau apelurilor necesare protecției drepturilor omului și a Apărătorilor Drepturilor Omului din Republica Moldova.

 

Menționăm că Oficiul Avocatului Poporului este principala instituție națională în domeniul apărării drepturilor omului, fiind o autoritate publică independentă care favorizează echilibrul între instituțiile statului și societate. Ombudsmanul contribuie la prevenirea încălcării drepturilor omului și la repunerea în drepturi, la perfecționarea legislației conexe și la educarea juridică a populației.

 

Centrul de Resurse Juridice din Moldova este o organizație necomercială cu o experiență de peste 12 ani în domeniul drepturilor omului, Convenției Europene a Drepturilor Omului și contribuie la o mai bună cunoaștere și respectare a acesteia, precum și la armonizarea legislației și practicilor privind drepturile omului în sistemul de justiție penală.

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Telegram
NOUTĂȚI RECOMANDATE