Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a analizat activitatea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din ultimul an cu scopul de a urmări schimbările din organizarea și funcționarea instituției odată cu investirea noii componențe a Consiliului, dar și pentru a verifica modul în care sunt implementate modificările legislative din ultima perioadă.

 

Potrivit notei analitice prezentate de CRJM, cele mai mari restanțe se atestă în procesul tehnic de asigurare a transparenței ședințelor CSM, care – deși au fost îmbunătățite prin prestații publice și deschise – nu sunt însoțite de fiecare dată de publicarea consecventă și la timp a tuturor proceselor verbale și a sintezelor. În cel puțin 45% din ședințe, s-a observat publicarea incompletă a documentelor de suport, dintre care pentru trei ședințe nu s-a publicat nici procesele verbale și nici sintezele acestora.

 

De cealaltă parte, s-a constat o îmbunătățire semnificativă a calității hotărârilor motivate ale CSM, care includ acum numărul de voturi pro și contra. Această practică a fost recomandată de CRJM în rapoartele de monitorizare anterioare, care criticau ascunderea acestor date de către fostele componențe ale CSM. Totodată, a fost remarcată scrierea mai multor opinii separate, autorii fiind atât membri judecători, cât și membri non-judecători, ceea ce contribuie la o înțelegere mai bună a raționamentelor din spatele votului membrilor.

 

„Una din evoluțiile pozitive s-a înregistrat și în procesul de organizare a concursurilor pentru numirea judecătorilor. Este o îmbunătățire semnificativă atât din perspectiva transparenței procesului, cât și  din perspectiva evaluării calitative a candidaților, care se realizează printr-un sistem de scoruri ponderat, dar și prin interviuri mai aprofundate, care, anterior, reprezentau adesea o simplă formalitate”, punctează Ilie Chirtoacă, președintele CRJM și unul din autorii cercetării.

Reprezentanții CSM, care au participat la prezentarea notei analitice, au declarat că neconformitățile constatate în cercetarea CRJM sunt cauzate de lipsa de personal, în prezent fiind disponibile circa 54% din posturile necesare instituției.

 

„Acest studiu oferă o imagine obiectivă a activității CSM din ultima perioadă și ne bucură faptul că, pe lângă criticile aduse activității noastre, experții au identificat și îmbunătățirile pe care am reușit să le aducem în această perioadă scurtă. Noi vom ține cont de aceste constatări și, desigur, una dintre prioritățile noastre va fi să asigurăm instituția cu personalul de care are nevoie pentru a corespunde tuturor standardelor”, a declarat membra CSM, Ioana Chironeț.

Cercetarea publicată de CRJM include și o serie de recomandări atât de ordin practic, cât și de ordin legislativ, menite să îmbunătățească activitatea Consiliului Superior al Magistraturii. Printre acestea se numără actualizarea paginii web, publicarea la timp a hotărârilor și actelor relevante activității CSM, suplinirea funcțiilor vacante, preponderent în organele specializate ale CSM, dar și adoptarea unei abordări uniforme privind acordarea îndemnizațiilor unice la eliberarea din funcție a judecătorilor.

 

Printre recomandările de ordin legislativ se numără racordarea legislației la constatările recente ale Curții Constituționale, modificarea Legii CSM prin transmiterea competențelor ce vizează acordarea concediilor de odihnă președinților și vicepreședinților de instanțe, precum și delegarea judecătorilor în deplasări sau instruiri către președintele CSM, dar și crearea unui mecanism legislativ prin care să fie integrată experiența și expertiza Comisiilor de evaluare externă.

 

Cercetarea elaborată de CRJM vizează perioada de referință octombrie 2023 – octombrie 2024 și reprezintă un rezultat al eforturilor de monitorizare continuă a CSM, studii similare fiind publicate anterior în perioada 2013 – 2020. Mai multe detalii pot fi găsite pe acest link.

Cercetarea a fost posibilă datorită unui grant oferit de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii. Opiniile, constatările și concluziile formulate în document aparțin CRJM și nu reflectă în mod necesar poziția Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Telegram
NOUTĂȚI RECOMANDATE