Propunerile de modificare a Codului de Procedură Penală (CPP) au fost discutate în cadrul unei mese rotunde la care au participat, alături de autoritățile statului, experți din domeniul justiției, judecători, procurori și avocați. Scopul evenimentului organizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) în parteneriat cu Ministerul Justiției și Fundația Soros Moldova este de a identifica cele mai bune soluții pentru protecția drepturilor omului în procesul penal.

 

În deschiderea evenimentului, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a menționat că modificările propuse au drept scop eficientizarea procedurilor de examinare a cauzelor penale, delimitarea competențelor organelor de urmărire penală, executarea mai multor hotărâri ale Curții Constituționale, astfel, asigurându-se și implementarea măsurilor propuse de către Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

 

Printre modificările propuse de grupul de experți se mai numără introducerea regulii prin care se asigură accesul apărării la materialele și măsurile de urmărire penală, transmiterea dosarului spre examinare în instanță doar cu probele admisibile sau digitalizarea unor procese de urmărire penală, precum audierea martorilor prin teleconferință.

 

„La Ministerul Justiției s-au adunat mai multe propuneri de modificare a CPP, venite din partea instituțiilor publice, dar și din partea societății civile. În rezultat, în cadrul grupului de lucru constituit pe platforma ministerială, a fost elaborat un proiect de lege cu propunerile la care s-a ajuns la un consens privind îmbunătățirea procedurilor de urmărire penală și cele judiciare”, a specificat secretarul de stat, Veronica Mihailov-Moraru.

 

Într-o intervenție din deschiderea discuțiilor, directorul executiv al Fundației Soros Moldova, Petru Culeac, a declarat că modernizarea CPP contribuie la eficientizarea procesului de reformare a sectorului Justiției și asigură o mai bună respectare a drepturilor omului.

 

„Fundația Soros Moldova își reconfirmă suportul pentru protecția drepturilor omului, în special în contextul angajamentului Republicii Moldova de apropiere a cadrului legal național de standardele europene după ce am primit și statutul de țară candidată. Mulțumesc grupurilor de experți pentru dedicația în procesul de elaborare a propunerilor de modificare a Codului de Procedură Penală”, a declarat Petru Culeac, directorul executiv al Fundației Soros Moldova.

 

Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ilie Chirtoacă, a remarcat calitatea propunerilor generate de grupul de experți și și-a exprimat aprecierea față de deschiderea Ministerului Justiției în procesul de elaborare a propunerilor de modificare a CPP.

 

„Eforturile conjugate ale tuturor părților implicate vor contribui ulterior ca procesul penal să devină mai eficient și să asigure o mai bună protecție a drepturilor omului, în particular – persoanelor venite în contact cu sistemul de justiție penală”, a declarat Ilie Chirtoacă.

 

În urma discuțiilor dintre experți și reprezentanții Ministerului Justiției, va fi elaborat un proiect de lege ce urmează a fi consultat public și supus avizării de către instituțiile abilitate. Detalii ulterioare vor putea fi consultate pe paginile web ale Centrului de Resure Juridice din Moldova și a Ministerului Justiției.


Acest eveniment a fost organizat în cadrul proiectului „Dezvoltarea unui sistem de justiție penală mai transparent și mai responsabil, capabil să protejeze eficient drepturile omului”, susținut de Fundația Soros Moldova și implementat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Fundației Soros Moldova.

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Telegram
NOUTĂȚI RECOMANDATE