Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), împreună cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a organizat pe 16 iunie un atelier practic destinat prezentării mecanismelor pe care societatea civilă le are la dispoziție pentru a se implica direct în procesul de pre-vetting și reforma judiciară din Republica Moldova.

 

Procesul de Pre-vetting, prin care toți candidații la funcția de membru a Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor și colegiilor specializate ale acestuia, vor trece o verificare a averilor și a integrității acestora pentru a se vedea dacă au existat momente de corupție în cariera candidaților, reprezintă un moment istoric pentru Republica Moldova, pentru integrarea europeană a acesteia și reducerea nivelului de corupție din țară.

 

De-a lungul anilor, societatea civilă a contribuit masiv la majoritatea reformelor judiciare inclusiv la adoptarea ideii de pre – vetting. Acum, odată declanșat procesul, rolul societății civile este cu atât mai important în a se asigura că reforma începută o să fie înfăptuită complet și în interesul populației.

 

În cadrul atelierului practic, Halyna CHYZHYK, ofițer de advocacy în cadrul Centrului de Acțiune Anticorupție și fostă membră a Secretariatului de Vetting (Ucraina) le-a vorbit participanților despre care sunt cele mai bune instrumente prin care reprezentanții societății civile, dar și publicul general, pot pune presiune asupra politicului pentru ca reforma statului de drept să meargă înainte. Aceasta a ținut să precizeze că aceleași instrumente pot fi folosite și pentru a dejuga planurile oamenilor din sistemul judiciar care se opun schimbărilor.

 

„Protestele stradale sunt unul dintre cele mai puternice instrumente ale schimbării. De asemenea, acestea reprezintă și ultima soluție, când toate celelalte demersuri nu au avut succes. Iar în avalanșa informațională de azi societatea civilă trebuie să fie conștientă că pentru a capta atenția mass-media, atât de necesară succesului protestelor, aceste proteste trebuie să cât mai creative, aproape ca un spectacol”, Halyna CHYZHYK, ofițer de advocacy în cadrul Centrului de Acțiune Anticorupție, fostă membră a Secretariatului de Vetting (Ucraina), coordonatoare a Consiliului de Integritate Publică (2016 – 2018), Kiev, Ucraina.  

 

Halynei i s-a alăturat Consilierul american pe probleme de justiție, Kevin Lanigan, care a ținut să menționeze importanța informării cetățenilor moldoveni despre fiecare progres făcut în actuala reformă judiciară.

 

„Procesul de pre-vetting și reforma judiciară nu sunt doar despre a pune judecători buni, non-corupți, în poziții de putere. Reforma judiciară este și despre a prezenta societății moldovenești importanța istorică a acestui eveniment și e important ca moldovenii să înțeleagă clar fiecare pas din acest proces”, a declarat Kevin Lanigan, Consilier principal pe probleme de justiție, Secția justiție penală și aplicare a legii (INL), Ambasada SUA în Moldova.

 

Ecaterina Popșoi, expertă în justiție, a vorbit despre actualul proiect IPRE în care peste 20 de candidați la CSM și CSP sunt investigați de către ONG: „se caută declarații de avere, proprietăți imobiliare și alte lucruri conexe care să prezinte o imagine cât mai fidelă a averii acestora pentru ca publicul moldovenesc să cunoască profilul oamenilor care vor să conducă sistemul judiciar”.

 

Experta IPRE a extins o invitație către toate ONG-urile interesate în procesul de analiză al candidaților spunând că oricine este dornic să ajute, o poate face contactând organizația și urmând mai apoi să fie implicat în procesul de colectare a datelor și de întocmire a rapoartelor despre candidați.

 

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Telegram
NOUTĂȚI RECOMANDATE