Un grup de jurnaliști de la mai multe instituții media din întreaga țară au participat recent la o sesiune de instruire organizată de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), destinată pentru explicarea tematicilor referitoare la reforma justiției și drepturile omului. Atelierul reprezintă continuarea unei instruiri similare, desfășurate în luna mai 2024, și a oferit o nouă ocazie pentru a discuta și a aduce claritate vizavi de aspectele teoretice și practice ce vizează statul de drept.

 

Agenda instruirii a cuprins prezentări și studii de caz, pentru a le pune jurnaliștilor la dispoziție informații esențiale despre evoluțiile ce vizează reforma justiției și combaterea corupției, procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, precum și despre activitatea Curții Europene a Drepturilor Omului și a Consiliului pentru Egalitate.

 

Partea practică a acestei instruiri a inclus dezbateri libere și exemple specifice despre cum poate fi tradus limbajul juridic pe înțelesul publicului larg. Astfel, reprezentanții mass-media au fost ghidați să navigheze pe platformele de specialitate, fiindu-le explicate anumite procese juridice, pentru a dezvolta capacitățile de transformare a informațiilor juridice în conținut media atractiv.

 

Juriștii CRJM și jurnaliștii prezenți la sesiunea de instruire au abordat și fenomenul cunoscut la nivel internațional sub denumirea SLAPP, prin care politicienii sau alte persoane cu influență inițiază procese judiciare menite să reducă la tăcere jurnaliștii și instituțiile mass-media. Anterior, CRJM a publicat un document analitic, în care a constatat care este amploarea acestui fenomen în Republica Moldova și a analizat cât de uniformă este practica judecătorească vizavi de cauzele înaintate împotriva jurnaliștilor.

 

La finalul instruirii, echipa CRJM le-a reamintit participanților despre oportunitatea de a solicita asistență în procesul de documentare a unor subiecte mai complexe referitoare la reforma justiției, statul de drept sau drepturile omului. Asistența preconizată are menirea să-i ajute pe jurnaliștii interesați să scrie clar și concis despre subiectele selectate de ei, astfel încât să înțeleagă terminologia juridică și să explice simplu informațiile mai greu de înțeles.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul financiar al Ambasadei Finlandei din București în cadrul proiectului „Observatorul libertății de exprimare: Cercetarea provocărilor juridice și consolidarea independenței jurnalistice” și cu sprijinul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova în cadrul proiectului „Sprijinirea eforturilor de promovare a drepturilor omului”.

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Telegram
NOUTĂȚI RECOMANDATE