Ilie CHIRTOACĂ

Consilier juridic

În 2013, Ilie CHIRTOACĂ a fost recrutat ca voluntar pentru a asista LRCM în activitățile sale. În perioada 2014-2015, Ilie a obținut un stagiu de practică și, ulterior, funcția de asistent juridic, fiind responsabil, printre altele, pentru colectarea și sistematizarea informațiilor pentru cercetările efectuare de CRJM.

Din 2016, Ilie este consilier juridic la CRJM. În această calitate, el desfășoară activități de cercetare juridică, advocacy, management de proiect și reprezintă organizația în cadrul evenimentelor și întrevederilor.

 

Expertiza juridică primară a lui Ilie include reforma justiției și cadrul legal în domeniul non-profit. În particular, Ilie este implicat în monitorizarea și evaluarea mecanismelor și practicii de selecție și promovare a judecătorilor și procurorilor.

 

În perioada 2015-2016 el a contribuit la elaborarea legii și regulamentului de aplicare a mecanismului privind desemnarea procentuală în Moldova (Legea 2%) ca mijloc de sporire a sustenabilității financiare a OSC-urilor. Din anul 2016 Ilie este membru al unui grup de lucru care elaborează noul proiect de lege privind organizațiile necomerciale, cu scopul de a îmbunătăți cerințele privind înregistrarea și funcționarea pentru sectorul non-profit din Moldova.

 

Ilie și-a făcut studiile de licență și masterat la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. În 2018 el a obținut titlul de magistru în Drept internațional al drepturilor omului la Universitatea din Essex, Marea Britanie.

 

Ilie vorbește fluent limbile română (nativă), engleză și rusă.