Dl Gribincea este Preşedinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova din anul 2010. El activează în sectorul non-guvernamental din anul 2002. Experienţa lui ţine, în principal, de reformarea justiţiei şi Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului.
Vladislav a fost implicat în calitate de expert în elaborarea Strategiei de Reformare a Sectorului de Justiţie pentru anii 2011-2016, precum şi în reformarea legislaţiei moldoveneşti cu privire la organizarea judecătorească, procedura civilă şi procedura penală. De asemenea, Vladislav a condus grupul de experţi care a elaborat legislaţia privind reformarea procuraturii din Republica Moldova. El a mai fost implicat în elaborarea Legii cu privire la libertatea de exprimare şi a Legii cu privire la Agentul Guvernamental.
Dl Gribincea este membru al Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova. Începând cu anul 2002, el reprezintă reclamanţii în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, precum şi în litigii strategice la nivel naţional. El a compărut în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului în calitate de reprezentant în multe cauze importante sau de o complexitate deosebită, cum ar fi Ilaşcu şi alţii c. Moldovei şi Rusiei, Ivanţoc şi alţii c. Moldovei şi Rusiei, Guja c. Moldovei, Boicenco c. Moldovei, Manole şi Alţii c. Moldovei, Iordachi ş.a. c. Moldovei, sau Urechean şi Pavlicenco c. Moldovei.
Dl Gribincea a absolvit studiile de licenţă şi masterat la Facultatea de Drept, Universitatea de Stat din Moldova. În anul 2005, el a absolvit Programul Chevening la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie. Vladislav a instruit judecătorii, procurorii, avocații și studenții la drept în domeniul Convenției Europene pentru Drepturile Omului. Dl. Gribincea este autor a numeroase publicaţii în domeniul Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului şi al independenţei şi eficienţei justiţiei.
Vladislav vorbeşte fluent româna (maternă), engleza şi rusa.
-
Republica Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în anul 2018
-
Cauzele cu privire la integritate – este oare uniformă practica instanţelor judecătorești?
- Sinteza datelor privind activitatea Curții Europene a Drepturilor Omului în anul 2016
- Majorarea retroactivă a plăţilor vamale – este oare uniformă practica judiciară în acest domeniu?
- Sancţionarea în cauzele de corupţie – cât de uniformă este practica judecătorească
- Selectarea și cariera judecătorilor – dublări de responsabilităţi sau garanţii suplimentare?
- Succesele și insuccesele în reformarea justiției din Republica Moldova 2012 – iulie 2014 (în engleză)
- Studiu privind optimizarea structurii procuraturii şi a sarcinii de muncă a procurorilor din Republica Moldova (2014) (în engleză)
- Accesul liber la justiție, dreptul la un proces echitabil și prezumția de nevinovăție (Capitolul 3, Raport Promo-LEX. Drepturile omului în Moldova. Retrospectiva anilor 2012-2013)
- Specializarea judecătorilor şi oportunitatea creării sistemului instanţelor de contencios administrativ în Republica Moldova (2014) (în engleză)
- Optimizarea hărţii judiciare din Republica Moldova (2014) (în engleză)
- Transparența și eficiența Consiliului Superior al Magistraturii din Republica Moldova. 2010-2012 (2013) (în engleză)
- (Doar in engleza) Capitol privind Republica Moldova, Convenția Europeană pentru Drepturile Omului și Drepturile Fundamentale în Europa Centrală și de Est (2012)
- Executarea hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului de către Republica Moldova, 1997-2012 (2012) (în engleză)
- Comentariu la Legea cu privire la libertatea de exprimare (2011)
- Accesul liber la justiție, dreptul la un proces echitabil și prezumția de nevinovăție (Capitolul 3, Raport Promo-LEX „Drepturile omului în Moldova. Retrospectiva anilor 2009-2010)
- Procedura şi practica Curţii Europene a Drepturilor Omului şi alte tratate obligatorii pentru Republica Moldova (2009), autori: Tatiana RĂDUCANU, Viorel MORARI, Vladislav GRIBINCEA, Luciana IABANGI
- Hotărârile şi deciziile Curţii Europene a Drepturilor Omului în cauzele moldoveneşti (traducerea întregii jurisprudenţe a CtEDO între 1997 şi iunie 2009 în cauze moldovenești): Volumul I; Volumul II; Volumul III; Volumul IV; Volumul V; Volumul VI; Volumul VII; Volumul VIII; Volumul IX.
- Curtea Europeană a Drepturilor Omului: Reglementări de bază şi jurisprudenţa în cauzele moldoveneşti (2007)