Este posibil ca termenul de Apărători ai Drepturilor Omului (ADO) să fie nou pentru mai mulți dintre cetățenii Republicii Moldova, însă, cu siguranță, au văzut asemenea persoane în presă sau pe stradă. Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), cu suportul financiar al Uniunii Europene, a elaborat un infografic în care sunt prezentate acțiunile întreprinse de aceste persoane, dar și cine poate deveni ADO.

▪ Ești și tu un Apărător al Drepturilor Omului? Află cine este și cum poți deveni un apărător al drepturilor omului. ▪ Un apărător al drepturilor omului acționează mereu pașnic. Află cine sunt apărătorii drepturilor omului și cum poate cineva să devină unul.

Apărătorii Drepturilor Omului sunt acele persoane care acționează pașnic pentru a promova și proteja drepturile omului și libertățile fundamentale și a căror activitate este protejată prin Declarația ONU privind ADO, care este ratificată de majoritatea statelor membre.

 „Este important ca atât cetățenii, cât și înșiși ADO, să cunoască ce activități pot să întreprindă și ce drepturi au cei care militează pentru aplicarea drepturilor omului”, a declarat Victoria Mereuță, consilieră juridică în cadrul CRJM.

Concluzia de bază a infograficului este că oricine poate fi Apărător al Drepturilor Omului, atât timp cât recunoaște universalitatea drepturilor omului pentru toți, fără distincție, și acționează pașnic. Un apărător sau o apărătoare a drepturilor omului nu trebuie să aibă neapărat studii juridice. Ceea ce contează este acțiunea de apărare a drepturilor omului.

Într-un video lansat săptămâna trecută, patru Apărători ai Drepturilor Omului din Moldova – interpretul Pasha Parfeni, activista pentru drepturile femeilor Alina Andronache, eleva care militează pentru educație incluzivă Anastasia Suslov și jurnalistul de investigație Victor Moșneag, au prezentat ce înseamnă să fii un Apărător al Drepturilor Omului și ce presupune activitatea acestora.

Pentru mai multe informații despre Apărătorii Drepturilor Omului, urmăriți pagina web a Centrului de Resurse Juridice din Moldova, www.crjm.org.

Măsurile de sensibilizare a opiniei publice privind rolul și profilul Apărătorilor Drepturilor Omului au loc în cadrul proiectului „Scut pentru apărătorii drepturilor omului – Sprijin apărătorilor drepturilor omului în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM).

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Telegram
NOUTĂȚI RECOMANDATE